Datel

návyky

samice datel downy snášejí 4-5 bílých vajec s inkubační dobou 12 dnů. Mladí se líhnou bezmocní a jsou závislí na rodičovské péči. Mladí ptáci opouštějí hnízdo asi za 12 dní. Existuje asi 1-2 mláďata ročně. Datlové i Chlupatí se živí především různými druhy hmyzu, včetně dřevokazných brouků. Samci dudáci bubnují, aby oznámili své území a přilákali partnera během období rozmnožování.

samice chlupatých datlů snášejí 4-6 bílých vajec s inkubační dobou 11-12 dní. Podobně jako u datlů se mladí líhnou bezmocní a jsou závislí na rodičovské péči, přesto jim v průměru trvá zhruba 28-30 dní, než opustí hnízdo. Existuje pouze jeden plod za rok.

samice pileated datle snášejí 3-5 bílých vajec s delší inkubační dobou asi 15-16 dní. Mladí se také líhnou bezmocní a jsou závislí na rodičovské péči, ale na opuštění hnízda trvají 28 dní. Podobně jako u chlupatých datlů existuje pouze jeden plod za rok. Pileated datle se živí tesařskými mravenci, zejména v zimě. Jejich strava se také skládá z brouků a jiného hmyzu, semen a suetových směsí. Unmated samec pileated datel buben přilákat partnera. Bubnování lze také provádět mezi Spojenými páry jako součást námluvy.

samice datlů červenohnědých snášejí 3-8 bílých vajec s inkubační dobou 12-14 dnů. Podobně jako u chlupatých datlů se mladí líhnou bezmocní a jsou závislí na rodičovské péči. Hnízdo opouštějí zhruba za 25-30 dní. Je však známo, že datle červenohnědé mají mezi 2-3 mláďaty ročně. Živí se dřevokaznými brouky, kobylkami a mravenci, ale také jedí ovoce, bobule, žaludy, bukové ořechy a semena. Samec a samice red kuňka datel vzájemně bubnu v 1-druhý výbuchy jako součást námluv, obvykle s jednou uvnitř potenciální hnízdo díru a druhý na vnější straně. Obvykle také ukládají jídlo hlubokým zaklíněním do štěrbin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.