jihozápad Madagaskaru a Mosambiku Channel IMMA

Kritéria A – Druhu nebo Populace Zranitelnost

Antarktické modré velryby (Balaenoptera musculus intermedia) klasifikována jako Kriticky Ohrožený, a trpasličí modré velryby (B. m. brevicauda) klasifikovány jako Ohrožené, jsou oba známo, že se vyskytují v oblasti během jižního léta (Anderson et al, 2012, Cerchio et al. 2018, Cerchio nezveřejněné údaje). Zranitelné vorvaně (Physeter macrocephalus) se nachází v hlubinných přírodních stanovišť, zatímco Ohrožených Indickém Oceánu keporkak delfín (Sousa plumbea) se vyskytují v pobřežních oblastech, a zmírnit další pokles tohoto druhu, opatření pro zachování zdrojů byly doporučeny proti přímému lovu hlášeny v oblasti (Cerchio et al. 2015)

kritérium C: klíčové aktivity životního cyklu

dílčí kritérium C3: Migrační Trasy

Antarktické modré velryby (Balaenoptera musculus intermedia) se vyskytují v tropických a subtropických Indickém Oceánu, a byly odhadnuty na 2300 osob (1,150 – 4,500) na Jižní Polokouli IWC (2007). Na základě přítomnosti antarktické modré velryby song u severozápadního pobřeží Madagaskaru během australské zimy (Cerchio et al . 2018), je jisté, že druh migruje touto oblastí. V SWIO, populace trpasličí modré velryby (Balaenoptera musculus brevicauda) je definován „Madagaskar“ song-type, slyšel z Madagaskaru Hřeben na centrální Indickém Oceánu (McDonald et al. 2006, Samaran et al 2013). Na madagaskarském hřebeni je pravděpodobně letní krmná oblast, jejíž hojnost byla odhadnuta na 424-474 (Best et al. 2003). Na základě bimodální přítomnosti swio pygmy blue whale song u severozápadního pobřeží Madagaskaru během australského jara a podzimu (Cerchio et al. 2018), je jisté, že druh migruje touto oblastí. Posledních pasivní akustické monitorování z jihozápadní pobřeží Madagaskar (Toliara) potvrdila přítomnost Antarktické modré velrybí píseň v průběhu nejméně austral podzim, a SWIO trpasličí modrá velryba píseň alespoň během jižního léta a podzimu (Cerchio, nepublikované údaje). Vzhledem k možnosti šíření modré velryby na dlouhé vzdálenosti (přesahující 100 km) je pravděpodobné, že se tato zvířata pohybovala pobřežním rozsahem IMMA. Kromě dvou poddruhů modré velryby, velryby ploutve (Balaenoptera physalus) a velryby antarktické (B. bonaerensis) byly rovněž zjištěny během australské jaro/léto (Cerchio, nepublikované údaje) pravděpodobně na migraci prostřednictvím této oblasti, které byly také akusticky zjištěna na severozápad Madagaskaru během australské zimy (Cerchio et al. 2018).

Kritérium D: Speciální Atributy

Sub-kritérium D2: Rozmanitost

Více než 18 druhů byly zaznamenány v této oblasti prostřednictvím leteckých průzkumů (Van Canneyt et al, 2010) a akustické monitorování (Cerchio et al. 2018, Cerchio nezveřejněné údaje). Nejhojnější druhy byly velké Delphininae (většinou společné a některé Indo-Pacifiku delfíni) a malé Globicephalinae (většinou meloun vedl velrybu, Laran et al, 2017). Taxonomické bohatství této kandidátní oblasti předpovídané z analýzy obsazenosti mořských savců (viz Laran et al., 2017) patří mezi maximální hodnoty získané pro region. Během REMMOA letecké průzkumy, nejhojnější druhy byly velké Delphininae, většinou společné a některé Indo-Pacifiku delfíni skákaví (Tursiops spp.) s relativní hustotou 17 x 10-2 jedinců.km2 (CV = 28%) v oblasti a malé Globicephalidae (většinou meloun vedl velrybu, Peponocephala electra) s 6.3 x 10-2 jedinců.km2 (CV: 72%). Velké Globicephalidae, většinou false killer whale (Pseudorca crassidens) a některé short-finned pilot whale (Globicephala macrorhynchus) relativní hustota 3 x 10-2 jedinců.km2 (CV: 41%) a Risso delfín s 3 x 10-2 jedinců.km2 (CV:41%). Pro hloubkové potápěče, nejvyšší hustota v této oblasti byly získány pro beaked velryby (Cuvier‘ beaked velryby, Ziphius cavirostris a Blainville beaked velryby, Mesoplodon densirostris) s 0,6 x 10-2 jedinců.km2 (CV: 56%), zatímco spermie velryba a Kogia spp. byly odhadnuty každý s jedním řádem menší (bez korekce na zaujatost dostupnosti kvůli délce ponoru tohoto druhu). Malé Delphininae (Stenella spp.) byly také významné v oblasti s relativní hustotou 2,6 x 10-2 jedinců. km2 (CV = 41%, Laran et al, 2017). V pobřežních vodách se delfín keporkaků Indického oceánu (Sousa plumbea) setkává s přímým lovem hlášeným v této oblasti (Cerchio et al, 2015). Jiné druhy, jako zbavený delfín (Stenella coeruleoalba), trpasličí kosatky (Feresa attenuata) a kosatka (Orcinus orca) se vyskytly občas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.