gedrag

sociale structuur

tijgers zijn territoriaal en meestal solitair van aard. Hun sociale systeem is verbonden door visuele signalen, geursporen en geluiden.

tijgers zijn meestal solitair van aard en hebben slechts kort interactie voor paringsdoeleinden en af en toe om hun prooi te delen. Echter, er zijn een paar zeldzame gevallen gedocumenteerd waarin tijgers hebben samengewerkt aan een jacht, vergelijkbaar met een trots van Leeuwen.

De grootte van tijgergebieden varieert sterk per plaats, seizoen en prooidichtheid (de hoeveelheid prooien in een bepaald gebied). In gebieden met een hoge prooidichtheid, tijgergebieden hebben de neiging om kleiner te zijn in grootte omdat ruime prooien kunnen worden gevonden in kleinere omgeving. Voor mannelijke tijgers in Ranthambhore India zijn de prooiconcentraties hoog en hebben mannelijke tijgers gebieden die variëren in grootte van 5 tot 150 km2 (2 tot 60 mi2). In Siberië zijn de prooienconcentraties veel lager en de mannelijke tijgergebieden variëren in grootte van 800 tot 1200 km2 (320 tot 480 mi2). Seizoensgebondenheid in termen van prooienmigratie, voedselbeschikbaarheid en weer kan ook invloed hebben op prooienpopulaties en daarmee op de grootte van tijgergebieden.

sociaal gedrag

mannen hebben grotere territoria dan vrouwen. Het territorium van een volwassen man overlapt meestal meerdere territoria van vrouwen. Het grotere gebied bevat meer dan genoeg voedsel, water en onderdak, maar is groter om meer vrouwelijke territoria te huisvesten. Daarom zijn vrouwtjes de meest begeerde bron voor mannetjes.

agressie onder volwassen mannelijke tijgers kan worden beïnvloed door het aantal tijgers in een bepaald gebied (dichtheid) en of er een sociale verstoring is waarbij mannetjes concurreren om de controle over een gebied over te nemen. De intensiteit van agressie nam toe wanneer er hoge tijgerdichtheden zijn voor een bepaald gebied omdat er meer concurrentie is van middelen en paringsmogelijkheden. Ingezeten mannelijke grondgebied-houders kunnen worden uitgedaagd door andere jonge mannen voor het bezit van het grondgebied of de jonge mannen kunnen elk aan te vechten voor eigendom als de ingezeten mannelijke is verlaten of sterft. Het sterkste mannetje zal bezit nemen van het gebied. Deze tijden van sociale ontwrichting kunnen ook agressie veroorzaken tussen vrouwen.

het grondgebied van tijgers is kleiner dan dat van mannetjes, maar richt zich op de vitale middelen die nodig zijn voor het grootbrengen van jongen.

tijgers bezetten meestal gebieden grenzend aan of nemen Delen van het grondgebied van hun moeder over.

dagelijkse Activiteitscyclus

tijgers zijn vooral ‘ s nachts actief en minder actief tijdens de middaghitte. Dit patroon kan echter variëren

Grooming is een belangrijk onderdeel van de tijgerdag. Ze gebruiken hun raspende tong om losse haren en vuil van hun vacht te verwijderen. Het verzorgingsproces houdt de vacht van de tijger in goede conditie door hun tong te gebruiken om oliën uit hun klieren te verspreiden.

individueel gedrag

tijgers komen, in tegenstelling tot veel andere kattensoorten, gemakkelijk in het water om zichzelf af te koelen en in de jacht op prooien. Ze zijn krachtige zwemmers en in staat om meren en rivieren te doorkruisen.

tijgers handhaven hun controle over hun grondgebied door ze continu te patrouilleren.

interactie met andere soorten

tijgers coëxisteren met andere roofdieren zoals luipaarden, Aziatische wilde honden, bruine beren en wolven over het grootste deel van hun verspreidingsgebied. Meestal is er weinig interactie tussen soorten, vooral omdat tijgers meestal nachtactief zijn (’s nachts actief) en de andere soorten vooral dagactief zijn (overdag actief).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.