Noordelijke palmeekhoorn

Inleiding

De noordelijke palmeekhoorn (Funambulus pennantii), ook bekend als de vijfstreepspalmeekhoorn, komt oorspronkelijk voor in Noord-India, waar hij rond huizen leeft en schade toebrengt aan groenten en fruit. De noordelijke palmeekhoorn wordt geïntroduceerd in Australië, en is gevestigd in Perth, West-Australië (WA). Tot 1976 werd het ook opgericht in Sydney, Nieuw-Zuid-Wales in de plaats Taronga Zoo en een kleine populatie werd gevestigd in Kew Gardens, Melbourne, Victoria.in 1898 werd de eekhoorn opzettelijk vrijgelaten op het terrein van de WA South Perth Zoo, als een verbetering van het park. Hoewel de eekhoorn bleef beperkt tot de dierentuin voor vele jaren, dieren verspreid natuurlijke en door menselijke activiteiten naar een oppervlakte van ongeveer 30km2 buiten de dierentuin terrein. Individuele eekhoorns zijn ook gevonden in andere buitenwijken van Perth en af en toe in landelijke plaatsen.

identificatie

Noordelijke palmeekhoorns zijn ongeveer zo groot als ratten en hebben een bossige staart die iets korter is dan het lichaam. Hun rug is grijsbruin van kleur met vijf opvallende witte strepen, waarvan er drie van kop tot staart lopen. De twee buitenste strepen lopen alleen van de voorpoten naar de achterpoten. De buik is romig wit en de staart is bedekt met lange afgewisseld zwarte en witte haren. De oren zijn klein en driehoekig.

gedrag, habitat en voedsel

Noordelijke palmeekhoorns nestelen in bomen, meestal pijnbomen of exotische palmen. In tegenstelling tot andere soorten eekhoorns overwintert de palmeekhoorn niet, maar komt pas in de winter tevoorschijn in de late namiddag van zonnige dagen. Hun beweging is snel en dartend en ze kunnen klimmen met grote behendigheid. De eekhoorn heeft geen natuurlijke vijanden in WA, met de mogelijke uitzondering van huiskatten. Het fokken vindt plaats in grasnesten in de herfst. Nesten van twee of drie komen vaak voor. De jongen worden gespeend na ongeveer tien weken en zijn geslachtsrijp op negen maanden.

schade

Noordelijke palmeekhoorns leven in en dicht bij huizen en tuinen, en beschadigen vaak tuinen door het eten van de vruchten en knoppen van planten en bomen. Ze zoeken ook naar voedselverspilling en stelen sandwiches van schoolkinderen. De eekhoorn kan elektrische bedrading in huizen beschadigen, waardoor een potentieel brandrisico ontstaat. Het dieet omvat zaden, fruit, noten, insecten en vogeleieren. In India, de palm eekhoorn is een ernstige plaag van boomgaarden en kwekerijen en veroorzaakt schade aan een breed scala van groenten en fruit gewassen. In WA, de eekhoorn is een potentiële plaag van wijnstokken en fruitgewassen en een risico voor inheemse vogels door het eten van hun eieren. Inheemse vogels nestelen in stadsparken en tuinen zou in gevaar zijn.

vanwege de potentie van de noordelijke palmeekhoorn om tuinbouwgewassen, bedrading in Huizen en nestvogels te beschadigen, is de soort in heel WA een plaag. De Western Australian Organism List(WAOL) bevat informatie over het (de) gebied (en) waar dit plaagorganisme wordt aangegeven en de bestrijdings-en bewaarcategorieën waarvoor het in WA is ingedeeld. Gebruik de links op deze pagina om te bereiken Noordelijke palm eekhoorn in WAOL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.