czy Twix jest weganinem i wegetarianinem? (Dlaczego nie powinieneś go jeść)if (typeof _ _ ez _ fad _ position != 'undefined’) {__ez_fad_position (’div-gpt-ad-veganpeak_com-box-3-0′)};

mogą to być jedne z najpopularniejszych batoników, ale czy Twix jest wegański i wegetariański? – Naprawdę powinieneś je jeść?

Twix nie jest wegański, ponieważ ma zarówno nabiał, jak i olej palmowy. Nabiał nie jest wegański, ponieważ pochodzi od krów, podczas gdy olej palmowy ma szeroki zakres niekorzystnych skutków dla środowiska. Dotyczy to wszystkich Twix, w tym zarówno mleka, jak i gorzkiej czekolady.

wegetarianie technicznie mogą jeść Twix, ponieważ jest całkowicie wolny od mięsa zwierzęcego. Chociaż istnieją pewne praktyki i problemy środowiskowe z nim. Więc to zależy od powodu, dla którego jesteś wegetarianinem.

jest o wiele bardziej zdrowe i humanitarne opcje dostępne dla obu grup dietetycznych. Czytaj razem, jak przejść przez każdy ze składników w Twix i na pyszną alternatywę.

spis treści

składniki w Twixie

Twix to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych batonów na świecie. Z ponad 161 milionami sprzedawanych batonów Twix każdego roku. Nic więc dziwnego, że weganie i wegetarianie zadają sobie pytanie, czy mogą mieć ten Baton.

aby określić, do jakich grup diety Twix jest odpowiedni, musimy zidentyfikować składniki. – I to w żadnym wypadku nie jest krótka lista składników. Więc przejrzyjmy bardziej szkicowe składniki.

Czekolada mleczna (cukier, masło kakaowe, czekolada, odtłuszczone mleko, laktoza, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, Pgpr, sztuczny aromat), cukier, wzbogacona mąka pszenna (mąka pszenna, niacyna, zredukowane żelazo, monoazotan tiaminy, ryboflawina, kwas foliowy), olej palmowy, syrop kukurydziany, odtłuszczone mleko, dekstroza, mniej niż 2% – sól, kakao w proszku, lecytyna sojowa, żywność modyfikowana skrobia, soda oczyszczona, sztuczny smak.

wyroby czekoladowe Mars

są to składniki Twix jak napisano na stronie producenta. Więc wiesz, że są to najbardziej odpowiednie i niezawodne składniki. Przynajmniej w USA. – Składniki mogą się różnić od krajów, więc należy o tym pamiętać.

podkreśliłem powyższe składniki, które pochodzą ze źródeł zwierzęcych. – Jak widać, Twix ma sporo składników, które nie są oparte na roślinach lub nie-wegańskie.

nabiał

nabiał to ogólne określenie wszystkiego, co pochodzi z mleka. Jest również znany jako produkty mleczne, ale to to samo.

Twix jest bardzo bogaty w produkty mleczne. Jedną z nich jest mleczna czekolada. Chociaż czekolada może być bezmleczna, ponieważ pochodzi z fasoli, czekolada mleczna nie jest. Mleczna czekolada jest wytwarzana z mleka, nic dziwnego, więc jest to produkt mleczny.

Inne produkty mleczne to odtłuszczone mleko i tłuszcz mleczny. W rzeczywistości, duże ilości tych produktów zawierających mleko. Więc chcesz tego uniknąć, jeśli jesteś albo z nietolerancją laktozy lub na diecie wegańskiej.

olej palmowy

olej palmowy może nie być składnikiem, o którym dużo myślisz. W końcu nie jest to produkt zwierzęcy w żaden sposób. Chociaż olej palmowy ma wiele skutków dla środowiska, to warto o tym wiedzieć.

raporty pokazują, że ponad 300 boisk piłkarskich jest buldożowanych, aby co godzinę zrobić miejsce dla produktów z oleju palmowego. To może brzmieć jak literówka, ale to prawda. Ponad 300 boisk piłkarskich co godzinę, tylko do produkcji oleju palmowego.

dlatego jest uważany za produkt nie-wegański przez wielu. Nie wszyscy weganie nawet myślą o tym problemie, ale wielu tak. Więc to, czy jest wegańskie, czy nie, zależy od twoich przekonań.

chociaż większość wegan może chcieć przynajmniej ograniczyć spożycie oleju palmowego.

czy Twix jest weganinem

Pasek twix

teraz, gdy znamy dokładne składniki, nadszedł czas, aby określić, czy Twix jest weganinem.

Twix nie jest wegański, ponieważ zawiera wiele produktów mlecznych i oleju palmowego. Nabiał nie jest wegański, ponieważ pochodzi z mleka krowiego. Podczas gdy olej palmowy jest uważany za nie wegański ze względu na niekorzystny wpływ na środowisko.

Po pierwsze, Twix ma wiele produktów mlecznych, które nie są wegańskimi składnikami. To dlatego, że trzymanie i dojenie krów są uważane za nieludzkie. Praktyki branżowe sprawiają, że krowy nie są i nie mogą być udojone w sposób humanitarny.

olej palmowy, z drugiej strony, może nie pochodzi od zwierząt, ale jest uważany za nie wegański przez wielu. To dlatego, że olej palmowy zajmuje ogromne ilości ziemi i zużywa każdą minutę.

to szkodzi środowisku, ale i zwierzętom.

niezależnie od tego, czy jesteś weganinem ze względu na kwestie środowiskowe, czy etyczne, olej palmowy ma niekorzystne skutki dla obu. Spychanie dużych obszarów ziemi co minutę niszczy naturalne siedliska i niszczy zwierzęta.

więc weganie nie mogą jeść Twix, ponieważ jest bogaty w nabiał i zawiera olej palmowy.

czy Twix jest wegetarianinem

wegetarianie nie jedzą nic z mięsa zwierząt. Oznacza to, że nie ma mięsa ani tłuszczów zwierzęcych, ale oznacza to również, że mogą jeść jajka i nabiał. A co z Twixem?

Twix jest wegetarianinem, bo jest bez mięsa zwierzęcego. Może mieć mnóstwo nabiału, ale jest to całkowicie odpowiednie dla wegetarian. Więc wegetarianie mogą jeść Twix, ale są pewne powody, dla których nie powinieneś.

wegetarianie zdecydowanie mają trochę sympatii dla zwierząt, a to obejmuje dobre samopoczucie zwierząt. Możesz więc zdecydować się na opcje batoników, które wykorzystują bardziej humanitarne mleko. Takie jak mleko od krów karmionych trawą.

olej palmowy może być również problemem dla Ciebie. Ponieważ wiele zwierząt jest wyniszczanych w procesie jego produkcji. Jednak to zależy wyłącznie od powodów, dla których jesteś wegetarianinem.

wegańska i wegetariańska Twix alternatywa

Twix może być popularnym batonem, ale moim zdaniem nie jest najlepszy. Chociaż dawno go nie zjadłem. Więc kim jestem, żeby mówić.

jednak, jako weganin, prawdopodobnie nie będzie jeść Twix w najbliższym czasie. Więc potrzebujesz kolejnej tabliczki czekolady. Polecam wypróbowanie paska Clif, jeśli jeszcze go nie wypróbowałeś. Mają wiele różnych smaków, a większość z nich jest niesamowita.

to baton energetyczny, więc oferują również prawdziwe odżywianie. O wiele więcej niż można dostać z batonika jak Twix. Dlatego też są trochę droższe.

większość barów Clif jest całkowicie wegańska, z kilkoma wyjątkami. Zobacz tę listę wegańskich barów Clif, jeśli chcesz spróbować.

podsumowanie

Po prostu nie jedz za dużo na raz, ponieważ są dość bogate w kalorie. Nie tak wysoko jak Twix, ale niedaleko.

Twix nie jest weganinem pod żadnym względem. Zawierają duże ilości nabiału i mają olej palmowy. To dwa składniki, które nie są uważane za wegańskie ze względu na ich nieludzkie praktyki.

wegetarianie natomiast mogą mieć Twix, ponieważ jest wolny od mięsa zwierzęcego. Nabiał i jaja są całkowicie odpowiednie dla diety wegetariańskiej. – I nie ma żadnych innych ukrytych składników, które mogłyby uczynić je nie-wegetariańskie.

chociaż obie grupy mogą chcieć wybrać bardziej humanitarne opcje.

Jestem weganinem już od kilku lat i w tym czasie zebrałem sporo wiedzy na ten temat. Moim celem na tym blogu jest szerzenie wegańskiej wiadomości i ułatwianie dokładnego poznania, co jest wegańskie, a co nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.