Dzięcioły

nawyki

samice dzięciołów puszystych składają 4-5 białych jaj, z okresem inkubacji 12 dni. Młode wykluwają się bezradne i są zależne od opieki rodzicielskiej. Młode ptaki opuszczają gniazdo po około 12 dniach. Jest około 1-2 lęgów rocznie. Zarówno Dzięcioły puszyste, jak i owłosione żywią się głównie różnymi owadami, w tym chrząszczami drewnopodobnymi. Samce dzięciołów puchatych bębnią, aby ogłosić swoje terytorium i przyciągnąć partnera w sezonie lęgowym.

samice dzięciołów włochatych składają 4-6 białych jaj, z okresem inkubacji 11-12 dni. Podobnie jak Dzięcioły puszyste, Młode wykluwają się bezradne i są zależne od opieki rodzicielskiej, ale średnio opuszczenie gniazda zajmuje im około 28-30 dni. Jest tylko jeden lęg rocznie.

samice dzięciołów złożyły 3-5 białych jaj, z dłuższym okresem inkubacji wynoszącym około 15-16 dni. Młode wykluwają się również bezradne i są zależne od opieki rodzicielskiej, ale opuszczenie gniazda zajmuje ponad 28 dni. Podobnie jak Dzięcioły włochate, jest tylko jeden lęg rocznie. Dzięcioły pile żywią się mrówkami cieśli, zwłaszcza zimą. Ich dieta składa się również z chrząszczy i innych owadów, nasion i mieszanek sutków. Niewzruszony samiec pileated woodpeckers bębna, aby przyciągnąć partnera. Bębnienie może być również wykonywane między splecionymi parami w ramach zalotów.

samice dzięciołów czerwonobrzuchych składają 3-8 białych jaj, z okresem inkubacji 12-14 dni. Podobnie jak Dzięcioły włochate, Młode wykluwają się bezradnie i są zależne od opieki rodzicielskiej. Opuszczają gniazdo w ciągu około 25-30 dni. Dzięcioły czerwonobrzuchy mają jednak od 2 do 3 lęgów rocznie. Żywią się drewnopodobnymi chrząszczami, konikami polnymi i mrówkami, a także jedzą owoce, jagody, żołędzie, buczyny i nasiona. Samce i samice dzięciołów czerwonobrzuchych wzajemnie bębnują w 1-sekundowych wybuchach w ramach zalotów, zwykle z jednym wewnątrz potencjalnego otworu gniazdowego, a drugim Na Zewnątrz. Zwykle przechowują również żywność, zaklinując ją głęboko w szczelinach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.