Pohjanpalmu-orava

esittely

pohjanpalmu-orava (Funambulus pennantii), joka tunnetaan myös nimellä viisijuovainen palmu-orava, on kotoisin Pohjois-Intiasta, jossa se elää talojen ympärillä ja aiheuttaa vahinkoa hedelmä-ja vihannessadolle. Pohjanpalmu-orava on tuotu Australiaan, ja se on vakiintunut Perthissä, Länsi-Australiassa (WA). Vuoteen 1976 asti se toimi myös Sydneyssä, Uudessa Etelä-Walesissa Tarongan eläintarhan alueella ja pieni populaatio perustettiin Kew Gardensiin, Melbourneen, Victoriaan.

vuonna 1898 orava päästettiin tarkoituksella vapaaksi Wa South Perthin eläintarhan pihapiiriin puiston parannukseksi. Vaikka orava pysytteli eläintarhan alueella useita vuosia, Eläimet hajaantuivat luontaisesti ja ihmisen toiminnan vaikutuksesta noin 30km2: n alueelle eläintarhan alueen ulkopuolelle. Yksittäisiä oravia on ollut myös muissa Perthin lähiöissä ja satunnaisesti maalaispaikkakunnilla.

tunnistus

Pohjoispalmun oravat ovat noin rottien kokoisia ja niiden häntä on tuuhea hieman ruumista lyhyempi. Niiden selkä on harmahtavan harmaanruskea ja siinä on viisi huomiota herättävää valkoista raitaa, joista kolme kulkee päästä pyrstöön. Kaksi ulointa raitaa kulkevat etujaloista vain takajaloille. Vatsa on kermanvalkoinen ja pyrstöä peittävät pitkät poikkijuovaiset mustat ja valkoiset karvat. Korvat ovat pienet ja kolmiomaiset.

käyttäytyminen, elinympäristö ja ravinto

Pohjanpalmuoravat pesivät puissa, yleensä männyissä tai eksoottisissa palmuissa. Toisin kuin muut oravalajit, palmu-orava ei horrosta, vaan ilmestyy talveksi vasta aurinkoisten päivien myöhään iltapäivällä. Niiden liike on nopeaa ja syöksevää ja ne pystyvät kiipeämään hyvin ketterästi. Oravalla ei ole Wa: ssa luontaisia vihollisia, mahdollisesti kotikissoja lukuun ottamatta. Pesintä tapahtuu heinäpesissä syksyisin. Kaksi tai kolme poikuetta ovat yleisiä. Poikaset vieroitetaan noin kymmenen viikon kuluttua ja ovat sukukypsiä yhdeksän kuukauden ikäisinä.

Vahinko

Pohjoispalmu-oravat elävät taloissa ja puutarhoissa ja niiden läheisyydessä ja vahingoittavat usein puutarhoja syömällä kasvien ja puiden hedelmiä ja silmuja. He myös etsivät hävikkiruokaa ja heidän on nähty varastavan koululaisten voileipiä. Orava voi vahingoittaa talojen sähköjohtoja, mikä aiheuttaa mahdollisen palovaaran. Ruokavalioon kuuluvat siemenet, hedelmät, pähkinät, hyönteiset ja linnunmunat. Intiassa palmu-orava on vakava hedelmätarhojen ja taimitarhojen tuholainen ja aiheuttaa vahinkoa monenlaisille hedelmä-ja vihanneskasveille. WA: ssa orava on mahdollinen köynnös-ja hedelmäkasvien tuholainen ja riski kotoperäisille linnuille syömällä niiden munia. Kaupunkien puistoissa ja puutarhoissa pesivät kotoperäiset linnut olisivat vaarassa.

koska pohjanpalmu-orava voi vahingoittaa puutarhaviljelmiä, talojen johtoja ja pesiviä lintuja, laji on julistettu tuholaiseksi kaikkialla WA: ssa. Länsi-Australian Organismiluettelo (WAOL) sisältää tiedot alueesta(alueista), jolla kyseinen tuholainen on ilmoitettu, sekä valvonta-ja pitoluokista, joihin se on WA: ssa osoitettu. Käytä linkkejä tällä sivulla tavoittaa northern palm orava WAOLISSA.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.