South West Madagascar și Mozambic Channel IMMA

criteriul a – specie sau vulnerabilitatea populației

balenele albastre Antarctice (Balaenoptera musculus intermedia) clasificate ca fiind pe cale de dispariție critică și balenele albastre pigmei (B. M. brevicauda) clasificate ca pe cale de dispariție sunt ambele cunoscute să apară în zonă în timpul verii australe (Anderson și colab., 2012, Cerchio și colab. 2018, Cerchio date nepublicate). Cașalotul vulnerabil (Physeter macrocephalus) este situat în habitate de apă adâncă, în timp ce delfinul cu cocoașă din Oceanul Indian pe cale de dispariție (Sousa plumbea) este întâlnit în zonele de coastă și, pentru a atenua declinul în continuare al acestei specii, au fost recomandate măsuri de conservare împotriva vânătorii directe raportate în zonă (Cerchio și colab. 2015)

criteriul C: activități cheie pe ciclul de viață

subcriteriul C3: Rutele de migrație

balenele albastre din Antarctica (Balaenoptera musculus intermedia) apar în Oceanul Indian tropical și subtropical și au fost estimate la 2.300 de indivizi (1.150 – 4.500) în emisfera sudică IWC (2007). Bazat pe prezența cântecului balenei albastre din Antarctica în largul coastei de nord-vest a Madagascarului în timpul iernii Australe (Cerchio și colab. 2018), este sigur că speciile migrează prin această zonă. În SWIO, o populație de balene albastre pigmei (Balaenoptera musculus brevicauda) este definită de tipul de cântec „Madagascar”, auzit de la creasta Madagascarului până la Oceanul Indian central (McDonald și colab. 2006, Samaran și colab.2013). Există o regiune probabilă de hrănire de vară pe creasta Madagascarului, pentru care abundența a fost estimată la 424-474 (Best și colab. 2003). Bazat pe prezența bimodală a cântecului de balenă albastră pigmeu SWIO în largul coastei de nord-vest a Madagascarului în timpul primăverii și toamnei Australe (Cerchio și colab. 2018), este sigur că specia migrează prin această zonă. Monitorizarea acustică pasivă recentă de pe coasta de sud-vest a Madagascarului (Toliara) a confirmat prezența cântecului balenei albastre din Antarctica cel puțin în toamna australă și a cântecului balenei albastre pigmei SWIO cel puțin în anotimpurile Australe de vară și toamnă (Cerchio, date nepublicate). Având în vedere potențialul cântecului balenei albastre de a propaga distanțe lungi (peste 100 km), este probabil ca aceste animale să se deplaseze prin întinderea offshore a IMMA. În plus față de cele două subspecii de balenă albastră, balenele fin (Balaenoptera physalus) și balenele Antarctice Minke (B. bonaerensis) au fost, de asemenea, detectate în timpul primăverii/verii australe (Cerchio, date nepublicate) probabil asupra migrației prin această zonă, deoarece au fost detectate acustic și în nord-vestul Madagascarului în timpul iernii Australe (Cerchio și colab. 2018).

criteriul D: atribute speciale

subcriteriul D2: diversitate

Mai mult de 18 specii au fost documentate în acest domeniu prin sondaje aeriene (Van Canneyt și colab., 2010) și monitorizare acustică (Cerchio și colab. 2018, Cerchio date nepublicate). Cele mai abundente specii au fost Delfininele mari (mai ales comune și unele delfini bottlenose Indo-Pacific) și Globicephalinae mici (mai ales balena cu cap de pepene galben, Laran și colab., 2017). Bogăția taxonomică pentru această zonă candidată prezisă din analiza ocupării mamiferelor marine(vezi Laran și colab., 2017) se numără printre valorile maxime obținute pentru regiune. În timpul anchetelor aeriene REMMOA, cele mai abundente specii au fost Delfininele mari, mai ales comune și unele delfini bottlenose Indo-Pacific (Tursiops spp.) cu o densitate relativă de 17 x 10-2 indivizi.km2 (CV = 28%) în zonă și Globicephalidae mici (în mare parte balenă cu cap de pepene galben, Peponocephala electra) cu 6,3 x 10-2 indivizi.km2 (CV: 72%). Globicephalidae mari, în mare parte balenă ucigașă falsă (Pseudorca crassidens) și unele balene pilot cu aripioare scurte (Globicephala macrorhynchus) au avut o densitate relativă de 3 x 10-2 indivizi.km2 (CV: 41%) și delfinul lui Risso cu 3 x 10-2 indivizi.km2 (CV:41%). Pentru scafandrii adânci, cea mai mare densitate din această zonă a fost obținută pentru balenele cu cioc (balena cu cioc a lui Cuvier, Ziphius cavirostris și balena cu cioc a lui Blainville, mesoplodon densirostris) cu 0,6 x 10-2 indivizi.km2 (CV: 56%), în timp ce cașalotul și Kogia spp. au fost estimate fiecare cu un ordin de mărime mai mic (fără a corecta pentru părtinirea disponibilității datorată duratei de scufundare a acestei specii). Delphininae mici (Stenella spp.) au fost, de asemenea, semnificative în zona cu densitate relativă de 2,6 x 10-2 indivizi.km2 (CV = 41%, Laran și colab., 2017). În apele de coastă, delfinul cu cocoașă din Oceanul Indian (Sousa plumbea) este întâlnit cu vânătoarea directă raportată în zonă (Cerchio și colab., 2015). Alte specii precum delfinul dezbrăcat (Stenella coeruleoalba), balena ucigașă pigmeu (Feresa attenuata) și balena ucigașă (Orcinus orca) au fost întâlnite ocazional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.